Titul v MTB maratóne sme neobhájili, polmaratón s ďalším osobákom

5.5.2016

Titul v MTB maratóne sme neobhájili, polmaratón s ďalším osobákom

Počas uplynulého víkendu sa naši pretekári zúčastnili množstva podujatí, cyklistických i bežeckých. Ich účinkovanie zhrnieme v nasledujúcom reporte.

 

ŠKODA Svätojurský MTB Maratón, 30. 4. 2016

Vo Svätom Juri nastúpilo na štart množstvo našich pretekárov. Na trati s dĺžkou 70 km, ktorá bola zároveň aj trasou MSR v horskom maratóne, zastupovali PROefekt Ghost team Tomáš VišňovskýVladimír Hojdík. Tomáš mal obrovskú smolu, keď s veľkým náskokom viedol, ale približne v polovici preteku rozrezal plášť, čo ho pripravilo o možnosť obhajoby majstrovského titulu. Vlado sa počas pretekov necítil dobre a odstúpil.

Z jazdcov PROefekt Hobby teamu sa na tejto trati predstavili Robo Schwarzkopf (15. miesto celkovo/12. miesto medzi 30-39r) a Miloš Sopko (29. miesto celkovo/7. miesto 40-49r). Na strednej trati po chaotickom závere v úseku po zjazde do Svätého Jura (organizátori nenavigovali vedúcich pretekárov) obsadil zástupca PROefekt Ghost teamu Juraj Karas až 2.miesto v kategórii a 4. miesto celkovo. I napriek tomu, že pretekári pred ním jazdili celý pretek viac minút za ním, no ako povedali rozhodcovia rozhoduje poradie v cieli. Medzi juniormi štartovali Samo Mikolajčík, Vlado Salášek a Patrik Chromiak, ktorí obsadili 6. – 8. priečku. Na najkratšej, 21 km trati dosiahli medzi juniormi double Michal Vávra a Michal Lovecký, keď vybojovali prvé dve miesta.

 

Tomáš Višňovský v čase, keď to vyzeralo na obhajobu titulu.

 

Juraj Karas počas pretekov.

 

Vlado Hojdík kvôli problémom preteky nedokončil.

 

Vlado Salášek mal preteky skvele rozbehnuté, ale bohužiaľ zablúdil, a prepadol sa nižšie.

 

Slovenský pohár v cestnej cyklistike, Dudince/Krupina, 30. 4. 2016 - 1. 5. 2016

Na programe boli aj ďalšie kolá SP v cestnej cyklistike. V sobotu 30. 4. sa konalo kritérium v Dudinciach, a v nedeľu nasledovali preteky jednotlivcov na kopcovitom okruhu v Krupine.

Na kritériu v Dudinciach zvíťazila medzi kadetkami Hanka Horváthová. V kategórií kadetov si Marek Bugár vybojoval 3. miesto. Starší žiak Tomáš Opet sa vo svojej kategórií umiestnil na 6. mieste. Medzi mužmi skončil Tomáš Salák na 12. a Adam Szász na 16. priečke.

V pretekoch jednotlivcov, ktoré mali dĺžku 112 km, štartovalo opäť množstvo našich pretekárov. Do elitnej desiatky sa medzi mužmi prebojovali ôsmy Adam Szász a desiaty Tomáš Višňovský. V hlavnej skupine finišovali Juraj Karas, Tomáš Salák aj junior Vladimír Salášek. Medzi staršími žiakmi finišoval na 7. mieste Matej Piga.  V kategórií kadetiek obsadila piate miesto Hanka Horváthová. Medzi kadetmi dosiahol na pódium Marek Bugár, ktorý skončil druhý.

 

Tomáš VišňovskýAdam Szász boli v Krupine veľmi aktívni, a obaja sa zmestili do TOP 10.

 

Marek Bugár skončil tretí v kritériu v Dudinciach, a druhý v preteku jednotlivcov v Krupine.

 

Račianska cykločasovka, 1. 5. 2016

Račianska cykločasovka bola časovkou do vrchu s dĺžkou 6 km a prevýšením 340 m. Medzi juniormi zvíťazil Dávid Žigo a nasledoval ho Patrik Chromiak. V kategórií 19-39r skončil tesne pod stupňami víťazov Juraj Tomša, ktorý skončil štvrtý. Lukáš Jusko obsadil 12. priečku.

 

Víťaz medzi juniormi Dávid Žigo.

 

Salzburg Halfmarathon, 1. 5. 2016

V nedeľu 1. mája sa na štart polmaratónu v Salzburgu postavil bežec Marek Hladík. Marek podal vynikajúci výkon, a vybojoval si 3. miesto.

Marek okomentoval svoj výkon slovami: „Za vrchol jarnej časti sezóny sme stanovili s trénerom polmaratón v Salzburgu, kde bolo cieľom vylepšiť si osobné maximum na tejto trati a s nádejou sme pozerali aj na možné umiestnenie v prvej trojke. Prvé kilometre po štarte sa čelo preteku rýchlo potrhalo a zostal som sám medzi dvoma skupinami bežcov. Na 14 kilometri ma pomaly dobehla skupina asi 5 bežcov, do ktorej som sa zaradil a snažil sa s nimi vydržať a potiahnuť v ich tempe čo najďalej. Vôbec som nemal prehlaď koľký v poradí bežím. Približne 2 kilometre pred cieľom som sa cítil výborne a začal som zrýchľovať, tým sa mi podarilo ujsť skupine bežcov v ktorej som sa predtým držal. Pri tomto zvýšenom tempe ma už do cieľa nikto nepredbehol a na moje veľké prekvapenie som sa v cieli dozvedel, že som celkovo tretí bežec na polmaratónskej trati s časom 1:11:22 za pretekárom zo Somálska a domácim Rakúšanom. Chcem sa poďakovať trénerovi Jurajovi Karasovi za kvalitné tréningy vďaka ktorým sa mi podarilo splniť cieľ stanovený na začiatku sezóny.“

 

Marek finišuje na 3. priečke.

 

Marek Hladík na pódiu.

 

Nasledujúci víkend bude Tomáš Višňovský štartovať na Majstrovstvách Českej republiky v horskom maratóne. Dvadsaťtrojkár Tomáš Salák sa predstaví na Majstrovstvách Európy v XCO vo Švédsku. Na programe bude aj ďalšie kolo Slovenského pohára v XCO, ktoré sa uskutoční v Košiciach. Po týchto pretekoch sa pretekári PROefekt Ghost teamu budú pripravovať na ďalšie preteky seriálu V4, ktoré sa 14. a 15. mája uskutočnia v Poľsku a Česku. Po nich sa tiež rozluskne nominácia o štart na najväčších etapových pretekoch na našom území Okolo Slovenska. Svojimi doterajšími výsledkami ukazujú potenciál štartovať tréner Juraj Karas, Tomáš Višňovský a stále zlepšujúci sa prvý rok medzi mužmi jazdiaci Adam Szász.

 

PROefekt

 


Ohodnoťte tento článok!

finger down finger down


Späť na články     Zobraziť komentáre k článku (0)     Zdielať článok na Facebooku

Spolupracujeme

across
cst
dentons